Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών - Εκδήλωση στον Πεζόδρομο Κοραή

Με το μήνυμα «Delete στο φάκελο ουσίες, Serfare στη ζωή» τα παιδιά του Μεταβατικού Σχολείου ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, εμπνευσμένα από τη διετή συνεργασία με την ECDL Ελλάς που υποστηρίζει το Τμήμα Πληροφορικής του σχολείου, γιόρτασαν την Τρίτη 26 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στον πεζόδρομο Κοραή.

 

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν και να εμπλέξουν την κοινωνία στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης και των συνεπειών της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη από το θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ–ΣΤΡΟΦΗ, μαζί με τους ανθρώπους της ECDL Ελλάς που συμμετείχαν εθελοντικά, μοίρασαν φυλλάδια και ενημέρωσαν τους Αθηναίους πολίτες, παρέχοντας πληροφορίες για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη συναυλία που έδωσε το ροκ συγκρότημα «ΠΟΜΦΟΛΥΞ».

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κυρία Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, Υπεύθυνη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, «Το μήνυμα από τους εφήβους-μέλη της θεραπευτικής κοινότητας είναι πως τα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλων μας και δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε ο καθένας μας από τη θέση του ενάντια σε αυτό τον καθημερινό Γολγοθά. Η Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να μας κάνει όλους συμμέτοχους! Στον αγώνα αυτό οι Νέες Τεχνολογίες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο ζωής. Γι΄αυτό και η υποστήριξη της ECDL Ελλάς στο έργο μας τα τελευταία δύο χρόνια είναι πολύ σημαντική.»

Στη συνέχεια, ο κύριος Κωνσταντίνος Κεσεντές, Γενικός Διευθυντής της ECDL Ελλάς δήλωσε «Η εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων της ECDL Ελλάς δηλώνει την από καρδιάς συμπαράσταση μας στα παιδιά των θεραπευτικών προγραμμάτων και την έμπρακτη στήριξη μας στις θεραπευτικές κοινότητες στον αγώνα τους κατά των ναρκωτικών. Συμμετέχουμε όλοι στην ανθρώπινη αλυσίδα που προτάσσει στο φάκελο «ουσίες» τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία για τη ζωή.»

Στο πλαίσιο αυτό βράβευσε την εκπαιδευτική ομάδα του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ και απένειμε το Αριστείο «Δημήτριος Νικολαΐδης» στην Υπεύθυνη του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, κυρία Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, για το όραμα της στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην Κοινωνία της Γνώσης.

 

Το ΚΕΘΕΑ, αυτοδιοικούμενο, μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στη χώρα μας (Ν.1729/87) για τη θεραπεία, πρόληψη, εκπαίδευση επαγγελματιών και έρευνα στον τομέα της τοξικοεξάρτησης. Σήμερα το ΚΕΘΕΑ αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών με ελληνική και διεθνή αναγνώριση: είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) για θέματα ναρκωτικών και ένας από τους βασικούς φορείς υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού κατά των ναρκωτικών.

Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στηρίζονται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων, μία από τις περισσότερο αποτελεσματικές προσεγγίσεις διεθνώς για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Δε χορηγούν φαρμακευτικές ουσίες και έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες και βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες: έφηβους, ενήλικες, γονείς, μετανάστες, πρόσφυγες, κρατούμενους κ.ά.

Ένα από τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, το οποίο αποτελεί ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών για έφηβους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών (13 έως 20 ετών) και τις οικογένειες τους και την πρώτη στο είδος της τηλεφωνική υπηρεσία (1988) που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού είναι:

  • Για εφήβους 210 8820277
  • Για γονείς 210 8840862
  • Τηλέφωνο Γραμματείας ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ 210 8814515
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας για το ΚΕΘΕΑ: 210 9241993-6

Το ΚΕΘΕΑ παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις ναρκωτικές ουσίες, πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα καθώς και συναισθηματική υποστήριξη μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης 1145.