Κέντρο «Απεριόριστες Δυνατότητες» στην Ηγουμενίτσα

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2008

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Ιουλίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας τα εγκαίνια του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες» (Unlimited Potential) της Microsoft, στο οποίο άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω στη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, ούτως ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνης Μπέζας και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Θωμάς Πιτούλης, ενώ η τελετή έλαβε χώρα στο Δημοτικό κτίριο Νέας Σελεύκειας, πρώην ΚΕΦΟ (Κέντρο Οικογενειακής Φροντίδας) του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Το Πρόγραμμα διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Φορέα Πιστοποίησης ECDL Ελλάς, που προσφέρει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων. Για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, η Microsoft Ελλάς συνεργάζεται με το Ελληνικό Δίκτυο Επιστημόνων Πληροφορικής (ΕΔΕΠ/HEPIS, Hellenic Professional Informatics Society), το οποίο είναι μέλος του αντιστοίχου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (CEPIS, Council of European Professional Informatics Societies) και εκπρόσωπος της χώρας μας. Το ΕΔΕΠ έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα καθώς και την επέκταση της πρωτοβουλίας σε επιπλέον περιοχές της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία σύστασης του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες» στην πόλη της Ηγουμενίτσας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του διεθνούς κοινωνικού προγράμματος της Microsoft «Unlimited Potential – Απεριόριστες Δυνατότητες», το οποίο έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες: τη μετεξέλιξη της εκπαίδευσης, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους και τη στήριξη της καινοτομίας.

Στο Κέντρο «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Ηγουμενίτσας, θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ έμφαση θα δοθεί και στις γυναίκες. Η διάρκεια των κύκλων των μαθημάτων θα ανέρχεται στις 56 διδακτικές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα εκπαιδεύονται πάνω στη χρήση Η/Υ και στη διαχείριση αρχείων, στην επεξεργασία κειμένου, στα υπολογιστικά φύλλα και στις υπηρεσίες διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας που πραγματοποίησε με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας του Κέντρου, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε «Η λειτουργία του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft θα προσφέρει σε πολλούς συμπολίτες μας, την ευκαιρία εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις απαραίτητες για την εύρεση εργασίας. Απώτερος στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Ηπείρου, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

Στη συνέχεια, o Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος σημείωσε «Η τεχνολογική πρόοδος βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της Microsoft, με στόχο την πρόοδο του κοινωνικού συνόλου. Για το λόγο αυτό αναπτύσσουμε προγράμματα και δράσεις, μέσω των οποίων επιθυμούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε συνάνθρωπό μας να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητές του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας στην οποία θα μετέχουν ισοδύναμα όλοι οι πολίτες».

O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Θωμάς Πιτούλης, ανέφερε χαρακτηριστικά «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα η πραγματοποίηση των σημερινών εγκαινίων του κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft. Και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, γιατί το κέντρο αυτό θα βοηθήσει συνανθρώπους μας. Κυρίως άνδρες και γυναίκες που ανήκουν σ’ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Μέσω αυτού, θα αποκτήσουν δεξιότητες που θα βοηθήσουν στη συνέχεια, είτε για να βρουν δουλειά είτε στη ζωή τους γενικότερα, με την εξοικείωσή τους στις νέες τεχνολογίες. Δεύτερον είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Κέντρο μας το Κέντρο «Απεριόριστες Δυνατότητες» του Δήμου Ηγουμενίτσας στη Νέα Σελεύκεια, γίνεται κομμάτι του Διεθνούς Κοινωνικού Προγράμματος της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στο κόσμο».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECDL Ελλάς, κ. Α. Βύρων Νικολαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά «Το όραμα όλων εμάς στην ECDL Ελλάς είναι να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για κάθε άνθρωπο που ονειρεύεται, επιθυμεί και προσπαθεί να φτάσει στο στόχο που έχει θέσει. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε εφόδια ζωής, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στην Κοινωνία της Γνώσης. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με τη Microsoft στο πανελλαδικό αυτό κοινωνικό πρόγραμμα και χαιρετίζουμε την έναρξη των «Απεριόριστων Δυνατοτήτων» που ανοίγονται για όλους τους πολίτες της Ηγουμενίτσας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μultirama, το πρώτο εξειδικευμένο Δίκτυο Καταστημάτων Πληροφορικής που παρουσιάστηκε στην Ελληνική αγορά, υποστηρίζει το πρόγραμμα «Απεριόριστες Δυνατότητες» και προσφέρει όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.