Διάκριση “EFQM: Committed to Excellence”: Η ECDL Ελλάς στην Elite της Επιχειρηματικής Αριστείας

Ανάμεσα στις υποδειγματικές, άριστες επιχειρήσεις συγκαταλέγεται η ECDL Ελλάς, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Διάκριση «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία» του EFQM. Με τη διάκριση αυτή αναγνωρίζεται ότι η ECDL Ελλάς ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο από τα τρία επίπεδα Επιχειρηματικής Αριστείας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία Πάθους και Δέσμευσης ανάμεσα σε όλους τους εργαζομένους του οργανισμού, χαρακτηριστικά των οργανισμών που ανήκουν στην κορυφή της επιχειρηματικής Αριστείας.

Το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας προάγεται από τον EFQM (European Foundation for Quality Management), έναν ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει ως κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη, προβολή και διάδοση των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στην Ευρώπη. Αποτελεί την πρωταρχική πηγή για Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που αναζητούν την Αριστεία κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τους στην αγορά. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποσκοπεί στον εντοπισμό των ισχυρών σημείων μιας επιχείρησης, όπως επίσης και των περιοχών που επιδέχονται βελτίωση, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί η άριστη απόδοση σε σχέση με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα, τους πελάτες, το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Κωνσταντίνος Κεσεντές, Γενικός Διευθυντής της ECDL Ελλάς «Μετά τις πιστοποιήσεις που έχουμε αποκτήσει βάσει των διεθνών προτύπων ποιότητας ISO 9001, ISO 10002, ISO 14001, ISO 17024, SA8000, αισθανθήκαμε ότι διαθέτουμε το βαθμό ωριμότητας για να προσεγγίσουμε ένα διαφορετικό επίπεδο διάκρισης. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες το ταξίδι προς την επιχειρηματική Αριστεία με αφετηρία την παγκοσμίως αναγνωρισμένη διάκριση “Committed to Excellence” του EFQM, δεν μπορούσαμε ούτε εμείς οι ίδιοι να αντιληφθούμε πόσο θα μας συνεπάρει η δημιουργία Πάθους και Δέσμευσης ανάμεσα στην ομάδα της ECDL Ελλάς. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια ολοκληρώσαμε όλα τα έργα που απαιτούνταν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, χάρη στη σκληρή δουλειά ομάδων στελεχών που εργάστηκαν με αφοσίωση και προγραμματισμό εν μέσω της τρέχουσας καθημερινής επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Το πιο σημαντικό μάθημα ωστόσο για όλους μας ήταν ότι η διαδρομή προς την Επιχειρηματική Αριστεία είναι γεμάτη διαδικασίες, μεθοδολογία και ομαδικότητα. Μάθαμε να σκεφτόμαστε «έξω από το κουτί», να λειτουργούμε διατμηματικά και να δρούμε αποτελεσματικά εντός στενών χρονικών ορίων. Σήμερα η διάκριση αυτή αποτελεί δέσμευση για όλους μας σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας δράση, ώστε να βελτιώνουμε καθημερινά την απόδοση μας και να κάνουμε πράξη όλες τις υποσχέσεις μας».